T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BOLU / MERKEZ - Bolu Atatürk Anadolu Lisesi

Deneme Sınavları Neden Önemli?

Deneme sınavları ne işe yarar?

Sınava hazırlık çalışmalarınızın etkililiğini ölçmek ve herhangi bir konuda gelişme kaydedip kaydetmediğinizi görmek için sık sık deneme sınavı çözmelisiniz. Deneme sınavları size sadece neyi ne kadar bildiğinizi göstermekle kalmaz, sınavı nasıl yöneteceğiniz konusunda pratik yapma ve sınav teknikleri bakımından kendinizi geliştirme fırsatı da sağlar. Hangi tür sorularla nasıl başa çıkacağınızı deneme sınavlarında edineceğiniz tecrübeyle öğrenir, bir teste veya bir soruya ne kadar zaman ayırabileceğinize bol miktarda deneme sınavı çözerek karar verebilirsiniz. Yeterince deneme sınavı çözmeden sınavlara girmek, sınav sonucuna etki edebilecek pek çok faktörü şansın insafına bırakmak anlamına gelir. Geleceğinizi şansa bırakmayın.

Sınav süresini iyi kullanmayı öğrenin

Üniversite sınavlarında zaman yönetimi, konuları bilmek kadar önemlidir. Süre kısıtlaması olmasa pek çok aday bu sınavlardan çok daha iyi netler çıkarabilir. YKS'de doğru cevabı bilmek yetmiyor, bunu belirli bir sürede yapabilmek gerekiyor. Bu hem diğer adaylara hem de zamana karşı bir yarış. Pek çok aday, verilen sürede soruların tamamına bakamadığı için başarısız oluyor. Bu durum, YKS'de zamanı doğru kullanmayı altın bir kural haline getiriyor.

Testleri hep aynı sırayla çözmeye alışın

YKS testlerini çözerken belli bir sıra belirlemek ve girdiğiniz bütün deneme sınavlarında da bu sırayı takip ederek sınav süresini buna göre ayarlamak önemli. Sevdiğiniz, kolay bulduğunuz veya yüksek puan almayı hedeflediğiniz puan türü için daha önemli gördüğünüz testten başlayın. Gireceğiniz bütün deneme sınavlarında aynı sırayı takip edin ve gerçek sınavda da bu sıralamayı değiştirmeyin. Farklı sırayla deneme sınavları çözerek kendiniz için en doğru sıralamayı keşfedebilirsiniz. Fakat bu keşfetme sürecini uzatmamaya, her deneme sınavına başka bir testten başlayıp farklı bir sırayla devam etmemeye özen gösterin.

Farklı ortamlarda sınava girmeye alışın

Nasıl bir çevrede, nasıl bir binada veya sınıfta sınava gireceğinizi, sınav boyunca nasıl bir sırada oturacağınızı bilemezsiniz. Bu yüzden, farklı masa ve sıralarda, değişik odalarda deneme sınavı çözerek, gerçek sınavda karşılaşacağınız şartlara uyum sağlama becerinizi geliştirebilirsiniz. Sınavlara cumartesi ve pazar sabahı gireceksiniz. Hafta sonları erkenden kalkıp kahvaltınızı yaptıktan sonra bir deneme sınavı yaparak gerçek sınavı prova edebilirsiniz.

Sınav analizi yapın, yanlış soruları değerlendirin, eksikleri belirleyin

Deneme sınavı, sınava hazırlık çalışmalarınızın verimliliğini değerlendirme ve çalışmalarınızı ihtiyaçlarınız doğrultusunda planlayabilme adına faydalı bir araç olabilir. Sonuçlarınızı özenle değerlendirin ve bu sonuçları kendinizi geliştirmek için kullanın. Boş bıraktığınız veya yanlış cevap verdiğiniz soruları özellikle inceleyin. Hangi konulardaki bilgi eksikliğinin bu yanlışlara sebep olduğunu belirleyin ve bu konular üzerinde daha fazla durarak bir sonraki sınavda benzer sorularda daha az yanlış yapacağınızdan emin olun. Böylece, sınav sonuçlarınızı hem o anki durumunuzu görmek hem de netlerinizi artırmak için kullanmış olursunuz.

Sınav pratiğinizi geliştirin

Sınav esnasında işinize yarayacak bazı pratik uygulamalar ve deneme sınavlarında sürekli tekrarlanan alışkanlıklar gerçek sınavda daha az stres yaşamanıza ve zamanı daha iyi kullanmanıza yardımcı olabilir. Cevabını bildiğiniz soruları biriktirmeden optik forma işleyin. Tereddüt ettiğiniz, boş bıraktığınız, zor olduğu veya fazla zaman alacağı için sonra dönmeye karar verdiğiniz soruları kendi belirleyeceğiniz ve sürekli kullanarak iyice aşina olacağınız işaretlerle işaretleyin. Her testin belli sayıda çok zor soru içereceğini ve bu çok zor soruların kitapçığınıza bağlı olarak en başta veya en sonda ya da herhangi bir sırada yer alabileceğini unutmayın.

Önceki yıllarda yapılan sınavları mutlaka çözün

Hazırlık çalışmalarınız esnasında gireceğiniz deneme sınavları gibi, gerçek sınavlarda da zorluk derecesi bakımından önemli farklılıklar olabilmektedir. Neyle karşı karşıya olduğunuzu anlamanın en iyi yolu, geçmiş yıllara ait YGS ve LYS testlerini çözmek olacaktır.

Farklı yayınlardan deneme sınavları çözün

Deneme sınavı seçerken farklı yayınları birlikte kullanmak önemli. Sürekli aynı yayınevinin denemelerini çözmek yanıltıcı olabilir.

Başarılar dilerim...
Abdullah ÜSTÜNDAĞ
Rehberlik Öğretmeni

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.09.2019 - Güncelleme: 23.02.2024 16:10 - Görüntülenme: 3470
  Beğen | 10  kişi beğendi