T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BOLU / MERKEZ - Bolu Atatürk Anadolu Lisesi

Ders Çalışma Planı Nasıl Hazırlanır

Ders Çalışma Planı Nasıl Hazırlanır

Pek çok kişi, bilhassa öğrenciler, çalışmayı planlama konusunda ciddi anlamda zorlanıyor. Bazıları plan yapmanın faydasına inanmıyor, onlara sözümüz yok. Fakat plan yaparken, başkalarının, kendi ihtiyaç ve beklentilerini karşılamayan öneri ve önceliklerini fazlasıyla önemseyen ve hatta tamamen başkaları tarafından hazırlanmış çalışma planlarıyla bir netice elde etmeyi uman pek çokları da var ki, çabalıyor, ama verim alamıyorlar. Aslında hatayı işin başında, kendi ihtiyaçlarını dikkate alan bir çalışma planı hazırlamanın zahmetinden kaçınmakla yapıyorlar.

Bir çalışma planı işe yarayacaksa, her şeyden önce size özgü olmalıdır. Planınızı kendi ihtiyaçlarınıza, önceliklerinize, beklentilerinize ve kendi koşullarınıza göre bizzat kendiniz hazırlamalısınız. Bunu yaparken işinizi kolaylaştıracak bazı hususları kısaca açıklamaya çalışalım.

  • Amacınızı Belirleyin – ne amaçla bir çalışma planı hazırlamak istiyorsunuz? örn: notlarımı düzeltmek, üniversite sınavına hazırlanmak, düzenli ders çalışmak... gibi.
  • Hedeflerinizi Belirleyin – bu çalışma planıyla ulaşmak istediğiniz hedefleri belirleyin: Somut, ulaşılabilir ve ölçülebilir hedefler belirleyin. Örneğin; YGS matematik konularını bitirmek, fizik dersinin ilk yazılısından en az 50, ikincisinden en az 60 almak, her gün en az 3 saatimi ders çalışmaya ayırmak, her gün en az 50 edebiyat sorusu çözmek, biyolojide 20 soruda en az 15 net yapmak... gibi.
  • Yapılacak İşleri Belirleyin – bu hedeflere ulaşmak için neler yapacaksınız? Hedeflerinizi tek tek gözden geçirin ve bu hedefe ulaşmak için yapmanız gerekenleri belirleyin. Yukarıda belirlediğiniz her bir hedef için "Bunu başarmak için ne yapmalıyım?" sorusunu sorup cevapları bir yere yazın. Örneğin; hergün işlediğimiz dersleri tekrar edeceğim, derslere hazırlıklı geleceğim, konu anlatımlı hazırlık kitapları edinip hergün 1 saat coğrafya çalışacağım, ödev ve performans çalışmalarımı zamanında ve eksiksiz tamamlayacağım, hergün akşam yemeğinden önce en az 40 fizik sorusu çözeceğim, her hafta bir deneme sınavı çözeceğim... gibi.
  • Zamanınızı Planlayın – Bunu ne zaman yapacaksınız? Belirlediğiniz hedefler ve sizi bu hedefe götürecek işler için bir zaman aralığı belirleyin. Ne zaman başlayacağınızı, ne kadar zamana ihtiyaç duyacağınızı, ne zaman bitireceğinizi, bitirdikten sonra nasıl ve ne kadar dinleneceğinizi belirleyin. Zamanınızı planlarken başlangıç ve bitiş saatleri belirlemek yerine, okuldan gelince ilk iş olarak bugün işlediğimiz konuları tekrar edeceğim, akşam yemeğinden sonra oturup 40 tarih sorusu çözeceğim, hafta içi hergün en az 1 saat kimya çalışmadan yatmayacağım şeklinde de yazabilirsiniz.
  • Yöntemlerinizi Belirleyin – Bunu nasıl yapacaksınız? Her derse ve her konuya aynı şekilde çalışmak verimli olmayabilir. Çalıştığınız konunun, yaptığınız işin özelliğine göre farklı ve daha uygun yöntemler kullanın. İlgili dersin öğretmeniyle konuşarak, o derse çalışırken nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenin. Fakat unutmayın, herkesin kendine göre zayıf ve güçlü yanları vardır. Bazı yöntemlerin sizin öğrenme stilinize daha uygun olduğunu göreceksiniz. Bunu kendiniz için bir avantaja dönüştürün. Sıkça başvurulan çalışma yöntemleri arasında; Okuma, yazma, not çıkarma, yazarak veya anlatarak özetleme, test çözme, ezberleme, alıştırma yapma, ders notlarını temize çekme, soru çıkarma, CD veya internet ortamında video, slayt ve animasyonlar izleme gibi yöntemler sayılabilir.
  • Engelleri Belirleyin – Bu planı uygulamanızı zorlaştıracak faktörler neler olabilir? Dikkatinizi dağıtan, planladığınız şeyi yapmanıza mani olan, hedeflerinize ulaşmanızı engelleyen faktörleri belirleyin. Sonra, bu faktörlerle nasıl mücadele edebileceğinizi düşünün. Bazı kararlar alın ve bunları yazın. Örneğin; Çalışmaya başlamadan önce cep telefonumu kesinlikle kapatacağım, telefonumu sessize alıp başka bir odaya koyacağım, bu akşam için planladığım tüm görevleri bitirmeden sosyal medyaya bakmayacağım, hafta içi akşamları kesinlikle TV izlemeyeceğim, çalışırken beni rahatsız etmemeleri için ailemle konuşacağım... gibi.
  • Parçaları Birleştirin - Planınıza son şeklini verin. İyi bir çalışma planı için gerekli tüm detaylara sahipsiniz. Şimdi derli toplu bir plan ortaya çıkarabilmek için nasıl bir şablona ihtiyaç duyduğunuzu belirleyin. Örneğin; Gün gün çalışma saatlerini gösteren haftalık zaman çizelgesi, çözdüğünüz soru sayısını doğru, yanlış, net olarak günlük ya da haftalık olarak takip edebileceğiniz bir tablo, hedeflerinizi, yöntemlerinizi ve bunlar için belirlediğiniz zaman-süre ayrıntılarını içeren bir liste... gibi. İhtiyacınızı belirleyin ve planınızı hazırlayın.
  • Planınızı Tavissiz Uygulayın – Ertelemeyin, geciktirmeyin, pes etmeyin. Bütün bu aşamaları özenle tamamladığınızda, tamamen sizin öncelik ve ihtiyaçlarınıza odaklanan, gerçekçi, uygulanabilir ve hepsinden önemlisi özgün bir çalışma planı hazırlamış olacaksınız. Artık, planınızı hayata geçirmek için irade göstermeli, azimli ve kararlı olmalısınız. Aklına estiği, canının çektiği gibi rahatına bakıp keyfini düşünerek hareket eden biri için, yapılan planın da bir anlamı olamaz, oturup plan yapmanında. Eğlenmek ya da iyi vakit geçirmek için değil, iyi bir gelecek inşa etmek için ders çalışmalısınız. Ders çalışmak yerine, şimdi ve burada çok daha eğlenceli alternatifler sunan sosyal medya sitelerinde oyalanmayı tercih etmeden önce bunu hatırlayın.

Planlı günler dilerim
Abdullah ÜSTÜNDAĞ
Rehberlik Öğretmeni

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.09.2019 - Güncelleme: 23.02.2024 16:08 - Görüntülenme: 696
  Beğen | 3  kişi beğendi