T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BOLU / MERKEZ - Bolu Atatürk Anadolu Lisesi

Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli

 

Meslek seçmek; hayat biçimini seçmek demektir.

 

Meslek seçimi bir süreçtir. Meslekler hakkında bilgi edinmek, örnekleri gözlemek, kendi değerlerini, ilgi ve yeteneklerini, kişilik özelliklerini ve mesleğin gerektirdiği şartları göz önünde bulundurarak seçenekleri azaltmak, hedef belirlemek ve bu hedefe ulaşmak için çabalamak bu sürecin bir parçasıdır. Doğru mesleği seçmenin yolu kendini tanımaktan geçer.

 

 

 

Kendinizi tanıyın. Yapmaktan hoşlanacağınız ve hoşlanmayacağınız şeyler hakkında düşünün. Yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız konusunda gerçekçi değerlendirmeler yapın. Bu hayatta diğer başka şeylere kıyasla daha fazla önem verdiğiniz ilkeleri ve değerleri belirleyin. Güçlü yanlarınızı keşfedin. Zayıflıklarınızla yüzleşin ve uzlaşın. Neyi istediğinizi ve neyi istemediğinizi bilin. Kırk yıl yapacağınız işi kırk dakika düşünmeden seçerek hayatınızla kumar oynamayın.

 

 

 

Değerleriniz: Para mı, saygınlık mı, iyilik mi, güç mü, bağımsızlık mı, dayanışma mı... Siz neyi önemsiyorsunuz?

 

İlgileriniz: Keyifle, sıkılmadan, zevk alarak, hoşlanarak yapacağınız işleri düşünün, bir de böyle olmayanları...

 

Yetenekleriniz: İstemek ve sevmek yetmez, bir işi yapabilmek, becerebilmek de önemlidir.

 

Kişilik özellikleriniz: Yaratıcılık, güçlü sözel iletişim, ikna kabiliyeti, hırslı ya da kanaatkar olma, mücadele azmi, atılgan ya da çekingen olma, duygusallık, gerçekçilik... gibi baskın özelliklerinizi ve seçeceğiniz meslekte bu özelliklerin başarınızı ne şekilde etkileyeceğini düşünün.

 

 

 

Bir mesleği tanımak için aşağıdaki hususları sorgulayın

 

 

 

Mesleğin gerektirdiği faaliyetler, yapılan işin özellikleri nelerdir? İşte gereken sorumluluklar, görevler, güçlükler nelerdir? Bu meslek ne gibi etkinlikleri kapsamaktadır?

 

Çalışma ortamı ve koşulları nasıl? İş nasıl bir ortamda yürütülüyor? Bu ortamda neler kullanılıyor, kimlerle ilişki kuruluyor? Günlük, haftalık çalışma saatleri; çalışma koşullarının güç olup olmadığı gibi bilgiler.

 

Bu meslekle uğraşanlarda aranan nitelikler nelerdir? Yaş, cinsiyet, boy, ağırlık, duyu organlarının hassaslığı gibi nitelikler yönünden bir sınırlama ya da tercih durumu var mı? Genel ve özel yetenekler açısından iş, ne gibi yetenekler gerektiriyor? Bunun yanında yabancı dil bilme, bilgisayar kullanma vb. yeterlilikler gerektiriyor mu? gibi bilgiler.

 

Mesleğe hazırlanma ve giriş nasıl olmaktadır? Meslek nasıl bir eğitim gerektiriyor? Eğitimi veren kurumlar, eğitim süresi, bu okullara giriş koşulları, okuldan sonra staj-uygulama şartları… İşe giriş sınavla mı, işe giriş koşulları nasıl? gibi bilgiler.

 

Meslekte ilerleme ve gelir durumu vb. mesleğin başlangıçtaki kazanç ve statüsü nasıldır? Bu statü ve gelir nelere bağlı olarak ve nasıl artmaktadır? Meslek ömür boyu sürecek nitelikte midir? Emeklilik koşulları nasıldır? gibi bilgiler.

 

 

 

Meslek seçimi ve meslekleri tanıma da dahil olmak üzere, ihtiyaç hissettiğiniz her konuda rehberlik servisinden destek alabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Bolu Atatürk Anadolu Lisesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.01.2018 - Güncelleme: 23.02.2024 16:11 - Görüntülenme: 828
  Beğen | 3  kişi beğendi