YKS - Yükseköğretim Kurumları Sınavı

YKS - YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI

• Üniversite sınavları 3 oturum halinde yapılır.

• 1. Oturuma tüm öğrenciler, 2. ve 3. oturuma isteyen öğrenciler katılır.

• 1. oturum cumartesi sabahı, 2. oturum Pazar sabahı yapılır.

• İsteyen öğrenciler Pazar günü öğleden sonra yapılacak yabancı dil sınavına da girebilir.

1. Oturum: TYT (Temel Yetenek Testi)

Üniversite hayali kuran tüm öğrenciler girmek zorundadır.

• Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve matematik testlerinden oluşur.

• 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 40 matematik ve 20 Fen Bilimleri olmak üzere toplamda 120 soru yer alır.

• Sosyal Bilimler kapsamında Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din Kültürü derslerinden 5'er soru bulunur.

• Fen Bilimleri kapsamında Biyolojiden 6, Fizik ve Kimya'dan 7'şer soru sorulur.

• Sınav süresi 165 dakikadır.

• Bu sınava girenlerin temel yetenek puanı hesaplanır.

• Temel yetenek puanıyla 2 yıllık bölümler tercih edilebilir.

• Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlar için de bu puan türü kullanılır.

• TYT'nin Sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarına etkisi %40 oranında olmaktadır.

• Sınavda ortak müfredata dayalı sorular sorulmaktadır.

• Sorular genel olarak bilgiye değil, anlama, yorumlama ve temel becerileri kullanmaya dayanır.

2. Oturum AYT (Alan Yeterlilik Testi)

• Sayısal, sözel veya eşit ağırlık puanlarıyla tercih yapacak öğrenciler girmek zorundadır.

• Matematik, Fen Bilimleri, Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testleri bulunmaktadır.

• Bu 4 testin her birinden 40 soru, toplamda 160 soru sorulmaktadır.

• Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 testinde 24 Edebiyat, 10 Tarih ve 6 Coğrafya sorusu yer alır.

• Sosyal Bilimler-2 testinde 11 Tarih, 11 Coğrafya, 12 felsefe grubu ve 6 Din sorusu yer alır.

• Fen Bilimleri testinde 14 Fizik, 13 Kimya ve 13 Biyoloji sorusu bulunur.

• Matematik testinde matematik ve geometriden toplamda 40 soru sorulur.

• Puanların hesaplanabilmesi için Bu 4 testin en az ikisinin cevaplanması gerekmektedir.

• İsteyen öğrenciler bu testlerden üçünü veya dördünü de cevaplayabilirler.

• Sayısal puanı için Matematik ve Fen Bilimleri testleri çözülmelidir.

• Sözel puanı için Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testleri çözülmelidir.

• Eşit Ağırlık puanı için Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 ve Matematik testleri çözülmelidir.

• Sınav süresi 180 dakikadır,  2 test çözenler de 4 test çözenler de aynı süreyi kullanır.

• Girilen testlere göre, öğrencilerin sözel, sayısal ve eşit ağırlık puanları hesaplanır.

• Öğrenciler lisans programlarına bu puan türlerinden aldıkları puana göre yerleştirilmektedir.

• AYT'nin Sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarına etkisi %60 oranında olmaktadır.

• Sınavda 11. ve 12. sınıf konuları ağırlıklı sorular sorulmaktadır.

• TYT'nin aksine, AYT'de sorular genel olarak bilgiye dayalı olmaktadır.

OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı)

• TYT ve AYT netlerine göre hesaplanacak ham puanlara Ortaöğretim Başarı Puanı eklenir.

• Öğrencinin diploma puanının %60'ı Ortaöğretim Başarı Puanı olarak ham puanlara eklenir.

• Buna göre, Ortaöğretim Başarı Puanı en az 30, en fazla 60 olabilir.

Yayın: 03.01.2018 - Güncelleme: 27.09.2022 21:38 - Görüntülenme: 700